Mijn creatieve weg

Vanaf jonge leeftijd vond ik het leuk om beeldend bezig te zijn. Gefascineerd was ik door kleur, vorm en design.
Na mijn studie ontplooide ik mij als Activiteitentherapeut binnen de revalidatie, in hoe ik mensen zo goed mogelijk kon helpen middels creatieve activiteiten. De doelen hierin waren enorm breed, zowel fysiek als mentaal. Oa werkten we met klei (boetseren, gieten en draaien), gips, zijde- en glasverf, aquarel, sieraden en mozaïek. Om zelfstandig mijn creativiteit en identiteit te ontwikkelen ben ik met fotografie aan de gang gegaan. Daarna(ast) ondersteunde ik sociale organisaties als Meander Omnium, Umah Hai, en De Kamers, waar mijn fascinatie voor psychologie, innerlijke vrijheid en levenskunst steeds meer ontspruitte. Ik las er over, volgde Visionairs die mij inspireerden en deed cursussen zoals Intuitieve Ontwikkeling.

In 2012 ging ik het puur creatieve pad op; Cake Art.. In een team verzorgde ik de buitenkant van exceptionele Amerikaanse (bruids)taarten. Dit deed mij beseffen hoe graag ik creeerde  en dat bijna alles mogelijk was, als ik het maar wilde! Maar na enige tijd miste de diepere laag en de reden waarom ik het deed. Om bij te dragen ging in werk doen voor Bureau Herstelondersteuning van Kwintes, om de Psychische Zorg beter te maken (HEE). 

Én ik startte daarnaast Yana Art! Een bescheiden begin op een zolderateliertje in Driebergen. Ik wilde vanuit de Mindfulness, die ik sinds 2009 integreerde in mijn leven, schilderen; vanuit mijn hart! En om mijzefl er na een schildersessie beter uit te laten komen. 
Géén idee had ik waar ik wilde uitkomen, maar dat was onderdeel van het Mindfull 'spelen'. Ik dacht terug aan een Workshop die ik eens deed waar we mochten gooien met de verf en ik zag voor me hoeveel creatieve dingen ik met die verdunde acrylverf zou kunnen doen; wat een gafe effecten dat zou kunnen geven! Ik liet mezelf vrij ermee en zo'n drie jaar lang heb ik puur geexperimenteerd, op mijn gevoel vertrouwend, genoten, verwonderd, uitgevogeld en een en ander er over opgeschreven. 

Het uitvinden van technieken en vaardigheden, zonder iets te moeten of willen in de vorm van een eindresultaat, en vanuit mijn intuïtie in plaats van gedachten, maakte ook mijn dagelijks leven makkelijker! Alle patronen die ik had werden losser en ik voelde me heel gelukkig. Ik vond dat deze manier van werken een speciale naam verdiende; een naam die stond voor beweging, je pad van ontwikkeling: Yana. Een heel scala aan technieken bracht ik in kaart. 

Ik toonde mijn werken op Kunstbeurzen en gaf weer waarom en hoe het zo ontstaan was. 
Al gauw dienden mensen zich bij me aan, die zelf graag ook zo wilden leren schilderen en die mijn visie absorbeerden. Langzaam aan eind 2016 ben ik workshops gaan geven om mensen te dienen, maar ook omdat ik het ontzettend leuk vind en veel leer. Momenteel geef ik deze Workshops en vrije schilderavonden in een ruim Atelier in Bilthoven. 

Met hulp van een aantal bijzondere mensen om mij heen, heb ik Yana Art uit mogen bouwen tot een bedrijf dat voor al voor heel wat individuen en groepen wat (heeft) betekent. Daarnaast adopteer ik bij elke verkoop en workshop een aantal m2 tropisch regenwoud in Costa Rica, waar onder andere de Jaguar leeft. 
Inmiddels ben ik ook met toevoegingen aan de verf gaan werken, die mooie cellen geven. Mijn besef is dat er veel aandacht gaat naar het resultaat en minder naar het innerlijk proces. Om deze reden geef ik de Workshops hierin iets minder frequent. 

En zo lijken de verschillende wegen die ik ben begaan, natuurlijkerwijs bij elkaar te zijn gekomen, die soms zo onlogisch leken! Studies of cursussen (of deels) zoals 'Nimeto' met Kleurenleer, Vormgeving, Verftechnologie. de opleiding 'Activiteitenbegeleiding', cursus 'Intuïtieve Ontwikkeling'. De studie 'Communicatie' met Psychologie en Ondernemen. Een stukje Neuropsychologie in de revalidatie en 'Fotografische Vormgeving' waar ik nu ook veel plezier van heb.
Zo zonder dat ik het gemerkt heb, ben ik waar ik wil zijn. Ik was er al. En zo is iedereen dat, al zie je soms nog niet waar het voor dient.
                                                                   'You can't connect the dots looking forward, you can only connect them, looking backwords'  Steve Jobs

Naast bezig zijn met Yana Art studeer ik (een heel oude passie) Paardengedragskunde en ik ondersteun sinds 2013 zo nu en dan de (HEE) Herstelbeweging om Psychise zorg beter te maken.

Ik wens je alle plezier op YanaArt.nl! Graag hoor ik het wanneer je vragen of opmerkingen hebt.

 

Mijn fotografie   

 

 

 

 
Marit Hettinga