Mijn creatieve weg

Vanaf jonge leeftijd vond ik het heerlijk om beeldend bezig te zijn. Gefascineerd was ik door kleur, vorm en design.
Na mijn studie ontplooide ik mij als Activiteitentherapeut binnen de revalidatie. De doelen hierin waren heel individueel en breed. Oa werkten we met klei (boetseren, gieten en draaien), gips, zijde- en glasverf, aquarel, sieraden en mozaïek.
Om zelfstandiger mijn creativiteit te ontwikkelen ben ik met fotografie aan de gang gegaan en heb ik als 'Cake-Artist'gewerkt. Daarna(ast) ondersteunde ik sociale organisaties als Meander Omnium, Umah Hai, en De Kamers. Ik verdiepte me in verschillende levensvisies, psychologie, mindfulness, zelfverwezenlijking en volgde visionairs die mij inspireerden. Persoonlijke onwikkeling werd een grote drive.

In 2012 ontstond als vanzelf Yana Art. Gestart op een zolderatelier in Driebergen, waar er technieken uit mijn handen ontstonden die ik niet van tevoren bedacht. Vanuit de Mindfulness die ik sinds 2009 integreerde in mijn leven, en vanuit de intentie met de technieken wat te gaan betekenen voor anderen, schilderde ik op de gekste manieren met vloeibaar gemaakte verf. Romig en bewegelijk, onvoorspelbaar en speels; vanuit mijn hart! Hoe het zou onwikkelen wist ik niet.
Ik verwonderde me en kwam dichter bij mezelf, ik leerde mezelf beter kennen en accepteren dat de wereld niet maakbaar is. Dat wanneer je loslaat, steeds weer in het moment kleine beslissingen maakt en vertrouwt en blijft werken aan de goede uitkomst.. er meer mooist ontstaat dan wanneer ik het had bedacht en dat uit zou hebben gewerkt. 
Zo'n drie jaar heb ik puur op mezelf hiermee geexperimenteerd, erin gegroeid en er over vastgelegd.

Het uitvinden van technieken en vaardigheden, zonder iets te moeten of willen in de vorm van een eindresultaat, en vanuit mijn intuïtie in plaats van gedachten, maakte ook mijn dagelijks leven zoveel mooier! Alle patronen die ik had werden losser en ik voelde me heel gelukkig. Ik vond dat deze manier van werken een speciale naam verdiende; een naam die stond voor beweging, je pad van ontwikkeling: Yana. Een heel scala aan technieken bracht ik in kaart.

Ik toonde mijn werken op Kunstbeurzen en gaf weer waarom en hoe het zo ontstaan was. 
Al gauw dienden mensen zich bij me aan, die zelf graag ook zo wilden leren schilderen en die mijn visie absorbeerden. Langzaam aan eind 2016 ben ik workshops gaan geven om mensen te dienen, en omdat ik het ontzettend leuk vind om zoveel in korte tijd bij de mensen te zien ontspruiten. 

Net als een Yana Art schilderij.. lijken de verschillende wegen die ik ben begaan in mijn leven natuurlijkerwijs bij elkaar te zijn gekomen tot iets dat klopt. Iets dat ik niet had kunnen bedenken en vanuit stappen die ooit niet altijd even logisch of handig leken. Studies soms onafgemaakt..zoals op het Nimeto (met Kleurenleer, Vormgeving, Verftechnologie), waarvan ik nu begrijp dat ik niet meer dan die vakken daar nodig had om verder mee te kunnen.
Mijn opleiding 'Activiteitenbegeleiding', cursussen in Intuïtieve ontwikkeling, Neuropsychologie, Identiteitsversterking, Vrijheid en Innerlijke kracht;  waarbij ik alles leerde om mezelf en anderen beter te kunnen begrijpen en goed aan te sluiten op hun proces. De studie 'Communicatie' met oa Psychologie en Ondernemen.. Fotografie; het komt allemaal van pas en is op zijn plek gevallen. op mijn plek :) . 
En ik blijf mij verder opleiden en verdiepen in wat ik belangrijk vind.


Dus zo zonder dat ik het gemerkt heb, ben ik waar ik wil zijn. Ik was er al. En zo is iedereen dat, al zie je soms nog niet waar het voor dient.
                                                                   'You can't connect the dots looking forward, you can only connect them, looking backwords'  Steve Jobs

Momenteel werk ik aan een sieradenlijn, genaamd Liquid Diamonds, waarin ik mijn schilderwerk verwerk. Met de website in wording kun je nu de items bekijken op mijn facebook .

Naast mijn creatieve bezigheden verdiep ik mij in mijn grote passie paarden, en heb in de planning over ca een jaar mens en dier kleinschalig te helpen via mijn onderneming Equi-Valence.

Ik wens je alle plezier op YanaArt.nl! Graag hoor ik het wanneer je vragen of opmerkingen hebt.

 

 

 

 

 Marit Hettinga