Mijn creatieve weg

Vanaf jonge leeftijd vond ik het leuk om beeldend bezig te zijn. Gefascineerd was ik door kleur, vorm en design.
Na mijn studie ontplooide ik mij als Activiteitentherapeut binnen de revalidatie, in verschillende technieken en hoe ik mensen zo goed mogelijk ermee kon helpen. Oa met klei (boetseren, gieten en draaien), gips, zijde- en glasverf, aquarel, sieraden en mozaïek. Hierna ben ik met fotografie bezig gegaan om zelfstandig mijn creativiteit en identiteit te ontwikkelen. Daarna(ast) ondersteunde ik sociale organisaties als Meander Omnium, Umah Hai, en De Kamers. Mijn fascinatie voor psychologie en innerlijke vrijheid ontspruitte en als een spons zoog ik informatie op en volgde ik visionairs die mij inspireerden. 

Een roerige tijd brak aan, maar ik wist altijd wat ik wilde; ontwikkelen. Ik 'snoepte' aan Cake Art (verzorgde de buitenkant van exceptionele Amerikaanse taarten), en stootte mijn neus aan de commercie. Mijn grote wens om meer te betekenen groeide uit naar Yana Art. In 2013 begon ik met het ontwikkelen van een nieuwe manier van schilderen; die je als mens ook helpt ontwikkelen.

Na een kennismaking met Vloeibare Acryl door middel van gooien, raakte ik geïnspireerd om écht mijn eigen weg te gaan volgen met deze verf. Gaandeweg ondervond ik dat het (vloeiend, onvoorspelbaar als het is) een helende werking op me had. De Mindfulness die ik sinds 2009 al integreerde in mijn leven, heb ik verweven in mijn manier van schilderen. Het uitvinden van technieken en vaardigheden, zonder iets te moeten of willen in de vorm van een eindresultaat, en vanuit mijn intuïtie in plaats van gedachten, maakte mijn dagelijks leven zelfs makkelijker! Ik vond dat deze manier van werken een speciale naam verdiende; een naam die stond voor beweging, je pad van ontwikkeling: Yana (zie tabblad Over-Yana). Een heel scala aan technieken bracht ik in kaart.

Ik toonde mijn werken op Kunstbeurzen en gaf weer waarom en hoe het zo ontstaan was. 
Al gauw dienden mensen zich bij me aan, die zelf graag ook zo wilden leren schilderen en die mijn visie absorbeerden. Langzaam aan ben ik workshops gaan geven om mensen te dienen, maar ook omdat ik het ontzettend leuk vind en veel leer.  Momenteel geef ik deze Workshops en vrije schilderavonden in een ruim atelier in Bilthoven. 
Met hulp van een aantal bijzondere mensen om mij heen, heb ik Yana Art uit mogen bouwen tot een bedrijf dat voor al voor heel wat individuen en groepen wat (heeft) betekent. Daarnaast adopteer ik bij elke verkoop en workshop een aantal m2 tropisch regenwoud in Costa Rica, waar onder andere de Jaguar leeft.

En zo lijken de verschillende wegen die ik ben begaan, natuurlijkerwijs bij elkaar te zijn gekomen, die soms zo onlogisch leken. Studies of cursussen (of deels) zoals 'Nimeto' met Kleurenleer, Vormgeving, Verftechnologie. de opleiding 'Activiteitenbegeleiding', cursus 'Intuïtieve Ontwikkeling'. De studie 'Communicatie' met Psychologie en Ondernemen. Een stukje Neuropsychologie in de revalidatie en 'Fotografische Vormgeving' waar ik nu ook veel plezier van heb.
Zo zonder dat ik het gemerkt heb, ben ik waar ik wil zijn. Ik was er al. En zo is iedereen dat, al zie je soms nog niet waar het voor dient.
                                                                   'You can't connect the dots looking forward, you can only connect them, looking backwords'  Steve Jobs

Naast bezig zijn met Yana Art studeer ik Paardengedragskunde en ik ondersteun sinds 2013 zo nu en dan de (HEE) Herstelbeweging om Psychiatrie menselijker te maken.

Ik wens je alle plezier op YanaArt.nl! Graag hoor ik het wanneer je vragen of opmerkingen hebt.

 

Mijn fotografie   

 

 

 

 
Marit Hettinga